V soboto, 12. aprila 2025, sem se udeležil brezglutenske kuharske delavnice, ki me je popolnoma navdušila. Čeprav sem se tja odpravil z željo, da osvojim kakšen nov trik ali recept, sem se domov vrnil s polno glavo znanja, navdiha in prijetnih vtisov – skoraj bi lahko rekel, da sem bil na pravem kuharskem masterclassu.
Organizacija in vodenje delavnice
Delavnico, ki jo je organizirala gorenjska podružnica Slovenskega društva za celiakijo, je vodila Ivica Milat. Mnogi jo poznajo kot štrudlmojstrco, saj je s svojim brezglutenskim jabolčnim zavitkom na Prazniku kozjanskega jabolka dobesedno odpihnila konkurenco – in to v absolutni kategoriji, kjer so se potegovali tudi običajni, z glutenom pripravljeni izdelki.
A hitro je postalo jasno, da njen kuharski talent sega precej dlje od štrudljev. Na delavnici nas je oborožila z vrsto praktičnih nasvetov, ki so se zapisali naravnost v moj kuharski repertoar.
Medtem ko so izkušene udeleženke (in dva pogumna udeleženca) razpravljale o bolj zapletenih trikih, sem bil sam navdušen že nad osnovami:
- kako z rahlo navlaženim pekačem preprečiti drsenje papirja za peko,
- zakaj papir vnaprej zarezati v vogalih, da se bolje prilega pekaču,
- in kako pri kvašenem testu pravilno zaporedje – najprej tekočine, nato moka, nazadnje kvas – poskrbi za boljšo teksturo.

Recepti
Morda se izkušenim mojstrom to sliši samoumevno, a prav ti detajli so tisti, ki sestavljajo razliko med »v redu« in »odlično«. V sproščenem in domačem vzdušju, ob klepetu in omamnih vonjavah sveže pečenega testa, sem se v popolnosti prepustil izkušnji.
Na meniju delavnice so bile brezglutenske različice tradicionalnih velikonočnih dobrot:
- raznoliki kruhi – od žemljic in bombetk do makovk,
- rahli sladki praznični kruh,
- aromatični in nasiten sadni kruh,
- testo za potico z različnimi nadevi (oreh, mak …),
- šunka v testu in hitra različica z hrenovkami,
- ter odličen skutni kolač, ki je požel soglasno odobravanje vseh prisotnih.
Ena izmed idej, ki se mi je še posebej vtisnila v spomin, pa je bila predlog za hitro sladico – sladki žličniki, kuhani v slani vodi, preliti z vročimi gozdnimi sadeži. Preprosto, elegantno in baje naravnost božansko! Komaj čakam, da jo z mojo ženo preizkusiva doma.

Moja izkušnja
Čeprav sem delavnico začel v bolj opazovalni vlogi (beri: s fotoaparatom v roki), sem se kmalu znašel ob pultu, z zavihanimi rokavi. Ne le zato, ker je omamno dišalo – delavnica me je potegnila vase. Naučil sem se več, kot sem si predstavljal, in ob tem neizmerno užival.
Ob takih dogodkih človek hitro spozna, da brezglutensko ni sinonim za manj okusno ali bolj zapleteno. Ravno nasprotno – s pravimi nasveti in dobršno mero entuziazma lahko ustvarimo prave praznične mojstrovine.
Toplo priporočam vsem, ki živite s celiakijo, radi kuhate ali pečete – ali pa si preprosto želite preživeti lep dan v družbi prijetnih ljudi in dobre hrane. Včlanite se v Slovensko društvo za celiakijo in se nam pridružite na prihodnjih delavnicah. Naučili se boste ogromno, poleg tega pa boste domov odnesli tudi nekaj, kar ni zapisano v receptih – občutek pripadnosti, saj v tej vaši zgodbi ne boste sami, veliko vztrajnega optimizma in obilo dobrega razpoloženja.
